Tillitsknekk til Big Data

Kan datainnsamling og -analyse være demokratisk og menneskesentrert?

Big Data i digital tillitskrise - How to fix the future Andrew Keen

Big data og den digitale infrastrukturen har utvilsomt stor betydning for fremtidens samfunn. Hvilken vei peker pilen?

Teknologikritiker Andrew Keen har reist verden rundt for å finne løsninger hvor den digitale infrastrukturen er demokratisk og menneskesentrert.

Hans største håp til personvern i den digitale fremtiden hviler på skuldrene til den danske trebarnsmoren Margrethe Vestager.

 

Big Data: Fremtidens demokratiske digitale infrastruktur finnes hverken i USA, der Big Data-monopoler regjerer, eller i Kina, der Big Data-diktaturet hersker. Den finnes i Europa, mener den Silicon Valley- baserte forfatteren og teknologikritikeren Andrew Keen.

Han har nettopp kommet med boken "How To Fix The Future".

Teknologikritikeren har besøkt blant annet Estland, Singapore, Berlin, Brussel og USA for å finne alternativer til Big Datas "overvåknings-kapitalisme".

Estlands regjering har utviklet et ID-system og en plattform som er det motsatte av Georg Orwells Big Brother fra boken "1984". Det er Keen som hevder dette, noe han begrunner med at makthaverne i Estland sikrer gjennomsiktighet overfor esterne.

– I Estland har borgerne mulighet til å se hva regjeringen kan se og gjør. Og selv om regjeringen kan se på folks data, skal den melde fra når man gjør dette, skriver Keen i sin nye bok.

 

Les også: Haster å bli klar for EUs nye personvernlov.

 

– Ikke noe kan gjøres hemmelig. Det er et gjennomsiktig system designet for å beskytte individuelle rettigheter og til å skape tillit mellom borgere og myndigheter, fremholder han.

Data i det estiske ID-systemet kan ikke endres uten at eieren (les den personen som dataene omhandler) av dataene blir advart. De medisinske, økonomiske eller kriminelle journalene i systemet er derfor garantert troverdige. Videre er databasen designet som et slags økosystem, som er et sikkert offentlig alternativ til plattformer som Facebook. Det er designet for å gagne innbyggerne fremfor at det skal gange private bedrifter.

 

Skal vi beskytte dine data?

 

Keen er klar over at noen mener at Estland går for langt, og synes at en regjering ikke bør ha så gjennomgripende tilgang til borgernes data. Han er ikke enig:

– En av de uunngåelige konsekvenser av den digitale revolusjonen er den massive eksplosjonen i persondata. Om du vil det eller ei, mengden persondata vil vokse eksponentielt med utvikling av blant annet smarte hjem, tilkoblede biler og smarte byer. Vi har ikke noe valg, men vi kan velge å sikre full gjennomsiktighet fra regjeringene eller virksomhetene som har tilgang til våre data.

 

Les også: Hei bil, la oss snakke sammen.

 

Tyskland – Silicon Valley: 0–1

Ifølge Keens kilder i Tyskland leder det 1–0 til Silicon Valley over Tyskland, når det gjelder digitalisering. Men Keen mener at Tyskland kan vinde andre omgang:

– Drahjelpen ligger i Tysklands tradisjon i suksessfullt å videreutvikle teknologiske nyvinninger som er utviklet andre steder.

– Det var tyske bilprodusenter som gjenoppfant amerikanske produkter og markedsføring for å imøtekomme økt etterspørsel etter sikrere biler, fortsetter Keen.

 

 

Big Data og disruptive plattformer

Andrew Keen peker på to tyske oppstartsselskaper han mener er disruptive plattformer. Det gjelder nettleseren Cliqz og annonseblokkeren AdblockPlus.

AdblockPlus, som i dag brukes av over 600 millioner, har blant annet inspirert Apple til å bygge inn annonseblokker i Safari, mens Google er begynt å sortere noen annonser fra sin Chrome-leser, men bare så lenge reklameindustrien er enige i Googles sorteringskriterier.

Cligz-sjef Al-Hames forklarer hvorfor han tror tyskerne vil vinne andre omgang.

– Silicon Valley er ikke forberedt for fremtiden. På samme måte som de kortsynte Chevrolet-direktørene på 1960-tallet trodde at de kunne fortsette å selge "likkiste-biler" inn i evigheten, tar de amerikanske Big Data-selskaper det for gitt at den nåværende digitale infrastrukturen vil forbli som den er for alltid, sier Al-Hames.

– Det nåværende systemet som overvåker brukerne minutiøst, er ute av kontroll og brukerne vil ikke finne seg i det, sier Al-Hames.

 

Googles overmann: Margrethe Vestager

Andrew Keen mener at Google ikke bare forsøker å være både kirke og stat i den digitale verden, men også å spille Gud. At det store søkemonopolet ønsker total kontroll over alle nettilkoblede plattformer, tjenester, produkter og butikker.

Imidlertid skriver han: "Gud kan ha møtt sin overmann i en 49-årig dansk trebarnsmor fra en liten by på Vestjylland."

 

Gud kan ha møtt sin overmann i en 49-årig dansk trebarnsmor fra en liten by på Vestjylland Andrew Keen, teknologikritiker

 

Han snakker om EUs kommisær for konkurranse, Margrethe Vestager, som ønsker å regulere Google, Apple, Facebook og andre teknologigiganters muligheter.

– Om markedene er helt uten regulering, får du en "winner takes it all"-situasjon, sier Vestager.

Hun trekker frem "privacy by design" som en mulig løsning – at digitale produkter og tjenester har personvern og personsikkerhet innebygget.

Keen trekker også frem GDPR, EUs nye personvernlov, som trer i kraft allerede den 25. mai i år.

 

GDPR - General data protection regulation

* EUs nye personvernforordning, som gjelder fra 25. mai 2018 og gjelder alle EU- og EØS-land. 

* Viderefører gammel forordning fra 1995, men med en rekke innstramminger knyttet til økte dokumentasjonskrav, innebygget personvern (data protection by design and by default), dataportabilitet, sletting samt varsling ved sikkerhetsbrudd.

* Målet er å sikre borgeres, sluttkunders og brukernes data, blant annet for å forebygge cyberkriminalitet og for å regulere virksomhetenes kommersielle utnyttelse av persondata.

* Overtredelse kan gi gebyrer på opptil 20 millioner euro eller 4 prosent av global omsetning, avhengig av hva som er høyest.

* Vedtatt i EU-parlamentet 14. april 2016.

 

 

Andrew Keens "How To Fix The Future" kan kjøpes som bok eller lydbok her.