Aner konturene av fremtidens ERP

Vendepunkt for forretningssystemer

ERP-ekspert Bo Hjort Christensen Microsoft Dynamics 365

ERP-ekspert Bo Hjort Christensen mener Microsoft har gjennomført en klassereise med utviklingen av Dynamics 365. FOTO: Leif Håvar Kvande

Analyseselskapet Gartner snakker om postmoderne forretningssystemer. ERP-ekspert Bo Hjort Christensen mener at digitalisering nå er ved et vendepunkt og skisserer konturene av fremtidens ERP-plattform. 

 

Hver eneste dag skrives det om digitalisering. Jeg kan ikke åpne en avis uten at det står noe om digitalisering. Det er et godt tegn, sier Bo Hjort Christensen, ERP-ekspert og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.

 

Christensen har jobbet med digitalisering i 40 år og har skrevet om digitalisering de siste 30. Han sier at en ting som har forandret seg de siste par årene er at bedriftenes styrer har begynt å snakke om digitalisering.

– I dag ber styrene om at bedriftene må digitalisere. Det skyldes at noen styremedlemmer har lest seg litt opp, men ofte ikke godt nok opp. Da må man passe på. Jeg opplever ofte at digitaliseringsambisjonene er større enn evnen, sier Christensen.

Han understreker at det er en lederoppgave å forstå ens bedrifts digitale posisjon, å definere en ny digital ambisjon og tildele nødvendige midler for å nå den.

 

I forhold til hvordan det var for 20 år siden, vil ERP-systemet bli mer som en black-box med stor grad av automatiserte prosesser Bo Hjort Christensen, ERP-ekspert

 

40 år med digitalisering

– Digitalisering har man hatt i 40 år – med stadig flere verktøy i kassen, men nå er vi ved et vendepunkt fordi veldig mange teknologier er kommet til et modenhetsnivå. Dermed kan de inkluderes i forretningssystemer. Det er ikke elementer i en strategi, men egenskaper i en applikasjon, sier Christensen.

Han viser til analyseselskapet Gartner som sier at: "forretningsapplikasjoner gjennomgår de største endringene de har gjort siden 1990-tallet. ERP-systemene er i ferd med å bli dekonstruert. Vi får postmoderne ERP, med sammensatte løsninger fra ulike leverandører."

– De siste 15-20 årene har det skjedd mye på ERP-fronten, men i hovedsak rundt brukergrensesnitt. Det nye nå er at forandringene ikke bare skjer på overflaten, men dypt nede i grunnfjellet – i arkitekturen, i kildekoden og i datamodellen. Nå skjer det mye dypt nede i arkitekturen, og her er det veldig interessant det Microsoft kommer med med plattformen Common Data Service (CDS), forklarer Christensen.

CDS er en plattform for data- og informasjonsutveksling som danner en bunnsville for ERP-systemet og tilkoblede apper og tredjepartsløsninger.

Christensen mener at det er smart å bruke begrepet "bunnsville". Det viser til et fundament som bærer en del intelligens, logikk og data.

 

 

Fremtidens ERP-system har bunnsvillen i orden. I Microsofts verden kalles den Common Data Service.

Ill.: Bo Hjort Christensen.

 

Fra teknisk gjeld til teknisk kapital

ERP-eksperten definerer digitalisering slik:

"Digitalisering er transformasjonen fra at IT er et støtteverktøy i virksomheten til at IT blir en del av bedriftens DNA. Det betyr at forretningsmodell, organisasjon og prosesser er designet med hensyn på å utnytte dagens og morgendagens teknologi."

Christensen understreker at om man skal gå i gang med innovativ digitalisering, så må man rydde opp i gamle systemer, sanere teknisk gjeld om du vil.  

 

– Man må ikke begynne med digitalisering på toppen før man har orden på den digitale arven, fremholder Christensen.

Han snakker om å flytte den digitale arven fra å være "teknisk gjeld" til å bli "teknisk kapital".

Teknisk gjeld er preget av døende teknologi, svak datakvalitet, programvare som ikke støttes lengre, ustabilitet. Teknisk kapital er kjennetegnet av høy datakvalitet, stabilt, ny teknologi, at det er responsivt.

– Har man mye teknisk gjeld må man først foreta en digital refundamentering – få orden på bunnsvillen – før man kan gå i gang med innovativ digitalisering. Det kan være en betydelig og kostbar jobb, men det er en forutsetning om man ønsker å slippe seg litt løs med nyskapende digitalisering, fortsetter Christensen.

Han mener at teknisk gjeld i hovedsak er selvforskyldt, definert som alt det uferdige, unødvendig kompliserte og de utdaterte i løsningene som hindrer oss i å utvikle forretningen.

 

Forretningsapplikasjoner gjennomgår de største endringene de har gjort siden 1990-tallet. Vi får postmoderne ERP, med sammensatte løsninger fra ulike leverandører Analyseselskapet Gartner

 

Konturene av fremtidens ERP

– Er det interessant å fortsatt bruke begrepet ERP i 2018? spør Christensen.

– Det som skjer fremover er at man kjøper seg inn i en tjenestekatalog med prosesser. Ikke moduler eller systemer, men man kjøper en prosess.

Han mener at "langt der fremme er hele ERP-systemet levert som en ekte skytjeneste/SaaS-løsning" (se fakta). Det er fordi det er den mest kostnadseffektive leveransemetoden, begrunner Christensen.

– Fremtidens ERP-partner kan bli en brooker, en megler som setter sammen ulike tjenester og apper fra ulike leverandører. Man har sitt hovedståsted innenfor ett plattformområde, som SAP eller Microsoft, så er man en brooker i betydningen av at man finner gode, verdiøkende tjenester innenfor eller utenfor dette økosystemet, sier Christensen, som understreker at det er komplisert å sette sammen disse ulike tjenestene.

– I forhold til hvordan det var for 20 år siden, vil ERP-systemet bli mer som en black-box med stor grad av automatiserte prosesser. Brukeren vil overvåke og analysere prosessene samt håndtere avvik. I mindre grad vil man sitte å jobbe i systemet med transaksjonsregistreringer, fortsetter Christensen.

Han mener at Microsoft har gjennomgått en klassereise med utviklingen av Dynamics 365, som med bunnsvillen Common Data Service (CDS) er klargjort for fremtidens ERP-arkitektur.

– Dynamics har utviklet seg raskere enn det kundemassen har gjort. Det gjør det bedre for dem som er førstegangskjøpere, men det er noe mer krevende for dem som skal oppdatere fra eldre versjoner av Dynamics til den skybaserte 365, sier Christensen.

10 kjennetegn på ekte SaaS

1. Er mye raskere å levere

2. Tilbyr et prosessbibliotek

3. Tilbyr hyppige oppdateringer

4. Tilbyr gode API-er

5. Tilbyr en Multi-Tenant modell – flere kunder leier/bruker samme ressurser og kodebase

6. Tilbyr verktøy og metoder for kundespesifikke utvidelser

7. Må skalere bedre nedover enn on-premise-versjonen

8. Er sikrere enn on-premise-versjonen

9. Er et økonomisk gunstig alternativ

10. Har en mer intuitiv og selvinstruerende brukeropplevelse