Topp 7 digitale trender for produksjonsbedrifter

Digitaliseringen er her, og utviklingen går bare raskere og raskere for hvert år. TransformationTools har tatt en titt på de syv trendene som produksjonsvirksomhetene må holde et ekstra øye med.

Digitale trender i 2017 for produksjonsvirksomheter

Det kan være vanskelig å se inn i fremtiden, men nå er det likevel en smule enklere. Selv om det er nesten umulig å forutse når produkter og løsninger kan snu alt på hodet for din industri, har inntoget av effektive og brukervennlige business analytics-produkter gjort det lettere å planlegge fremtiden mer nøyaktig, og finne nye trender, før det slår virksomheten ut av kurs.

Hvilke teknologiske utviklinger har potensialet til å revolusjonere bransjen? Hvilke trender skal du som produksjonsvirksomhet holde øye med akkurat nå? Her får du syv tips, når vi ser inn i krystallkulen.

 

1. Automasjon

Automasjon er ikke en ny trend – men den blir stadig mer relevant. For med utviklingen av sensorer, måleinstrumenter og databearbeidingsverktøyer til Internet of Things, kommer vi tettere og tettere på en virkelighet hvor du får den informasjonen du skal bruke for å automatisere produksjonen.

Det er viktig å ha i bakhodet, at automasjon ikke bare har bruk for informasjon – det krever også at du bruker de på riktig sted. Det vil være store fordeler å hente for de virksomhetene som klarer å forene og synkronisere data gjennom hele produksjonskjeden. Da blir data også oppdatert "up stream", når produksjonsledd oppdager og retter feil.

 

2. Machine learning

Akkurat som automasjon, er Machine learning et eldre konsept. Men hvis du vil ha fremgang med automasjon, kommer du ikke utenom at du må ha interesse for machine learing. Machine learing er når du lærer maskiner å gjenkjenne forutsigbare mønstre i data, som deretter reagerer og justerer etter denne kunnskapen.

Machine learning kan være forskjellen på om små variasjoner stopper produksjonen, eller om maskinen tilpasser seg endringer i forholdet. Den kan justere for eksempel mengden av ingredienser, temperatur, trykk, hastighet, og annet, slik at produksjonen igjen kan tilpasses med spesifikasjoner og kan fortsette arbeidet.  

 

3. IT-sikkerhet for maskiner

IT-sikkerhet er for mange IT-ansvarlige den absolutte topp-prioriteringen for tiden. Mens brukere og nettverket er godt beskyttet, blir mange uoppmerksomme på de mange sikkerhetshullene som kan oppstå ved produksjonsanlegget og – maskiner.

Maskiner som blir koblet opp mot Internet of Things, har allerede blitt kapret og brukt i et stigende antall DDoS-angrep, og i fremtiden vil flere angrep komme inn i virksomhetens nettverk gjennom åpninger i maskinens programvare, som absolutt ikke er laget for sikkerhet.

Det mest kjente tilfellet av nettopp dette, var Stuxnet-viruset, som i 2010 ødela sentrifugene i det iranske atomanlegget, ved å fjerne sikkerhetsfunksjonene som skulle stoppe sentrifugene fra å komme ut av kontroll. Ettersom hackere blir dyktigere og dyktigere, vil vi i stigende grad se angrep på alminnelige virksomheter. Dette gjør de både for å ødelegge infrastruktur, og som en inngang til resten av nettverket til virksomheten.

 

4. Kunstig intelligens/AI

Vi har allerede nevnt kunstig intelligens i form av machine learning. Men det er ikke det eneste området hvor teknologiske hjerner vil begynne å gjøre en forskjell. For eksempel vil vi om kort tid se maskiner, som i form av læringsalgoritmer koblet med business analytics-systemer, som vil begynne å foreslå og designe produkter på bakgrunn av kundenes tilbakemeldinger, bevegelser i markedet, og mulige besparelser i produksjonen.

Om kort tid vil kunstig intelligens også finne veien til maskiner på lageret, som selv for muligheten til å utregne, hvordan de på raskest og mest effektiv måte kan samle forskjellige ingredienser inn til en vare. Dette baseres på data fra innkjøp- og produksjonsapparater. Det betyr at programvaren vil i langt høyere grad være i stand til å se inn i fremtiden, fordi maskinene kan hurtig og smertefritt foreta utregninger, som endrer seg i takt med endrende input fra andre datapunkter.

 

5. Augmented reality

Den virtuelle reality-bølgen har veltet inn over de private forbrukerne, og det er ingen tvil om at det er mulighet for å bruke denne teknologien i produksjons- og service-virksomheter. Vi tror at augmented reality, også kjent som teknologien bak sommerens Pokémon-hit, har et stort gjemt potensiale.

Med augmented reality legges et digitalt filter ned over verdenen. Det betyr at en servicetekniker plutselig har alle nødvendige informasjoner med seg overalt og at man da har muligheten til å kontakte en ekspert flere tusen kilometer unna, for å hjelpe med og finne og utpeke deler som skal skiftes ut.

Microsoft har allerede satset på teknologien med HoloLens. Selv om det stadig er ting, som kunne vært bedre, er vi på lang vei mot en digital virkelighet som har potensialet til å revolusjonere komplekse produksjon- og service-industrien.

 

6. Internett of Everything

Mest sannsynlig har du allerede hørt om konseptet Internet of Things. Så hva er Internet of Everything (IoE)? Konseptet er ganske likt, men likevel med en forskjell. Hvor Internet of Things forbinder fysiske ting (maskiner, smarttelefoner, servere, datamaskiner), inkluderer IoE også digitale "ting". Et godt eksempel er Google, Facebook, eller Instagram. Du kan ikke røre dem fysisk, men det gjør dem ikke mindre virkelige. De er bare ikke fysiske.

Med IoE kan du kombinere data fra DMI, sosiale medier, og andre digitale kilder, matet inn fra fysiske maskiner og salgsdata. Da kan du også forutse hvor mange bade-ender du må produsere ekstra, hvis det plutselig skulle vise 30 plussgrader langs den norske kysten i en måneds tid.

 

7. IT-sikkerhet

I mens de overstående digitale trender, før eller senere blir relevante, vil den siste trenden allerede stå i kursiv. Den store trenden for tiden er IT-sikkerhet. Blant mange virksomheter har det de seneste årene vært et stort press på forretningsutvikling – men den store stigningen av "ransomware", hvor opp mot 93 % av søppel epostene inneholder ondsinnede filer, er det kritisk for virksomhetene å unngå at uheldige brukere blir infisert via nettverket, som igjen kan føre til at hele virksomhetens IT-system må legges ned.

Pengene som ligger i ondsinnede programvarer, er med ransomware-bølgen blitt så store, og konsekvensene så liten, at det vil raskt bli interessant for flere kriminelle å hoppe på "ransom-toget". Derfor kommer de IT-ansvarlige til å kjempe mot overmakten – og det vil bety at man må finne opp nye løsninger og sikkerhetssystemer for at det ikke skal gå galt.

Annonse
Annonse
Annonse