Vil du flytte til public cloud? Sjekk organisasjonens IT-krav

Cloud vil for mange virksomheter være uunngåelig i fremtiden. Hvilken cloud-løsning skal du velge, er avhengig av virksomheten. Det er stor forskjell på hva den enkelte cloud-løsningen kan gi, sier Peter Ulka, partner i Herbert Nathan & Co

Vil du flytte til public cloud? Sjekk organisasjonens IT-behov

Hvis du overveier å flytte dine IT-systemer til cloud, vil det være en god idé. For på ett eller annet tidspunkt, vil det skje. Men det vil kreve et grundig forarbeid, før du kan flytte forretningskritiske systemer, hvor selv mindre brudd kan være kritisk for prosessene dine, forteller Peter Ulka, partner i Herbert Nathan & Co.

– Utfordringen med cloud og forretningssystemer i public cloud, er at vi ikke enda har nådd modenhetsnivået, hvor SLA`erne er skarpe nok til å behandle de tidskritiske systemene. Leverandøren vil ikke påta seg de individuelle SLA`er – så her vil det fremdeles være en fordel å ha sine egne systemer stående. Har du systemet lokalt, kan du bare kontakte service for å fikse ett akutt problem, eller sette inn en oppgradering hvis forretningen ikke er klar. Det kan du ikke gjøre med cloud, og derfor har du mindre kontroll over systemene dine, sier han.

Det betyr ikke at cloud er en dårlig idé, men det betyr at du ikke kan lene deg tilbake og følge generelle anbefalinger, og trekke egne konklusjoner med den bakgrunnen. Du blir nødt til å undersøke virksomheten din, og virksomhetens bruk av IT på et meget individuelt nivå, og matche det opp mot de enkelte cloud-leverandører og de produkter som de tilbyr.

– Hvis du har et geografisk spredd IT-oppsett, med brukere på mange forskjellige lokasjoner, som kan fortsette arbeidet selv om de ikke har tilgang til systemet i to timer? Da kan cloud være en god og billig løsning. Har du en dedikert server stående lokalt i kjelleren, som må være oppe å gå for å holde fabrikkens maskiner i gang? Eller har du 30.000 lokale brukere, og arbeidet er avhengig at systemet er tilgjengelig? Så vil det utgjøre en stor forskjell, at du vil vær avhengig av at internettforbindelsen er oppe, sier Peter Ulka og fortsetter:

– Det er spesielt kritisk for produksjonsvirksomheter, detaljhandelen, og serviceorienterte virksomheter. Hvis du ikke kan fortsette produksjonen eller utføre service, fordi ordren ikke kommer gjennom systemet, går forretningen i stå. Går hele klasselinjen ned hos virksomheten din, fordi forbindelsen forsvinner, har du et stort problem. Da kunne du ikke gjort noe med det.

Fleksibiliteten stopper, når du deler server

Kommer man ut over internettoppkoblingen (for eksempel via en redundant internettforbindelse), kan cloud-leverandørene ofte levere den samme oppetiden på systemet. Du skal likevel være oppmerksom på de konsekvensene som det har, når du plutselig deler serverplass med andre virksomheter, og du ikke selv kan komme til beslutninger om hva som skal skje, og til hvilken tid.

– Hvis du ikke har en dedikert server, men deler plass med tusenvis av andre kunder, forgår vedlikehold, oppgraderinger, og kritiske oppdateringer på leverandørens betingelser. Hvis leverandøren sier at forbindelsen blir borte mandag morgen, har du ikke noe kontroll over det. Hvus det ikke passer deg? Ja, da er det synd for deg. Derfor må du stille deg spørsmålet: Hvor viktig er det for virksomheten din, at du kan styre, når en oppdatering eller vedlikehold finner sted?

For det er nettopp på dette punktet at cloud-leverandører er en utfordring, mener Peter Ulka. Det må likevel komme på plass, i takt med at problemstillingene oppstår. For cloud er fremtiden, forteller han.

– I fremtiden tror jeg at leverandørene kommer til å levere cloud-løsninger som kan adressere disse bekymringene. Man kan allerede se dette i det private cloud-oppsettet, hvor de leverer et cloud-oppsett med mer kontroll til kunden over for eksempel SLA-tider og vedlikehold – det blir de nødt til. Hvis du ikke kan holde produksjonen i gang i fem minutter uten IT-oppsettet ditt, skal du overveie en ekstra gang, om du skal velge et cloud-oppsett, fordi du kan spare penger på IT-budsjettet.

Cloud krever grundighet

Fordi cloud er så nytt, vil du oppleve at det er opp til din virksomhet å sørge for at avtalen lever opp til deres krav. Derfor kan det ofte være en god idé å få hjelp utenfor virksomheten din.

– Med cloud inngår du i et helt annet avhengighetsforhold med leverandøren din. For leverandøren får mye mer makt over systemet ditt, enn når du har det liggende på din egen server. Derfor kan det være en veldig god idé å få en konsulent eller rådgiver utenfra, til å hjelpe til. De har en erfaring som hjelper deg med å finne riktig leverandør, en du matcher godt med, hvor forretningskritiske systemene dine er, og hvilket oppsett du bør ha. Med en gang du blir så tett knyttet til en leverandør, er det viktigere enn ved noen tidligere innkjøp, at du har gjort et grundig forarbeid, avslutter han.

Annonse
Andre leser også
Annonse