Microsoft Dynamics roadmap: I 2018 kommer NAV som skytjeneste

AX og NAV vil smelte sammen i skyen

ERP Microsoft Dynamics 365

Smelter sammen: På sikt vil Dynamics 365 omfavne funksjonalitet til både konsern (AX) og mindre selskaper (NAV). Med prosjekt Tenerife har Microsoft startet transformasjonen av Dynamics NAV. Foto: Colourbox.

Microsoft Dynamics AX gikk i skyen for ett år siden under navnet Dynamics 365. Neste år kommer ERP-lillebroren, Dynamics NAV også som skyplattform. På sikt vil de to forretningssystemene smelte sammen.

 

Det har vært en del frem og tilbake rundt de ulike utgavene av skyløsningen Dynamics 365. Siden lanseringen har Microsoft snakket om to versjoner –  Enterprise og Business, tilsvarende henholdsvis Dynamics AX og Dynamics NAV. De to versjonene var myntet på selskaper med komplekse prosesser (AX) og til mindre komplekse bedrifter (NAV). 

Dagens skyløsning, Microsoft Dynamics 365, tilsvarer Dynamics AX. Nå sier Microsoft at det ikke kommer to ulike versjoner, Dynamics 365 Enterprise og Dynamics 365 Business. I stedet vil AX og NAV smeltes sammen til et felles forretningssystem i skyen. 

– Hvorfor skal vi ha egne skyløsninger for SMB (små og mellomstore bedrifter) og for entreprise, de store selskapene? Det er lite hensiktsmessig å skille mellom en Entreprise- og en Business-utgave. Skyen gjør det mulig å levere én felles løsning og heller skru av funksjonalitet og ha forskjellige lisensmodeller, sier Andreas Dolven, direktør for forretningssystemer i Microsoft Norge.

I dag handler skyen om å kunne lage smarte løsninger og å koble sammen de dataene man har, samt muligheten til å koble seg til data fra andre kilder Andreas Dolven, Microsoft

 

Microsofts ERP-løsning, Dynamics, bygger på oppkjøpet av det danske programvarehuset Navison i 2002. Med kjøpet fikk Microsoft både forretningssystemet Navision, senere bare NAV, som opprinnelig var myntet på mindre bedrifter, og ERP-løsningen Axapta, senere AX, som i utgangspunktet var laget for store bedrifter og konsern.

Axapta ble utviklet av danske Damgaard Data og IBM i fellesskap og senere overtatt av danskene. Damgaard fusjonerte med Navision før Microsoft kjøpte selskapet.

 

Dynamics NAV blir Dynamics 365 Tenerife

Høsten 2017 lanserte Microsoft "Project Tenerife" (Microsoft Dynamics 365 Tenerife) – veien videre for Dynamics NAV som en skyløsning.

Dynamics NAV 2018, en oppgradert versjon av NAV for "on premise"-installasjoner, er akkurat lansert. Våren 2018 kommer NAV 2018 R2, både som "on premise"-løsning og som skytjeneste. Denne andre utgaven av NAV 2018 vil ha lik kodebase både for "on premise"-systemet og skyløsningen – og begge versjonene er koblet til Common Data Service (CDS).

Det kommer altså ingen Dynamics 365 Business edition for de mindre bedriftene (SMB).

Alysa Taylor, direktør for forretningssystemer og strategi i Microsoft forklarer:

– Våren 2018 kommer vi med nye forretnings- og lisensmodeller rundt Dynamics 365. De nye modellene vil gjøre de enklere å velge riktige løsninger for våre partnere og kunder, sier Taylor og fortsetter:

– Microsoft vil tilby én felles samling av Dynamics 365-applikasjoner til kundene uavhengig av selskapenes størrelse og kompleksitet. Applikasjonene vil hjelpe våre kunder med digital transformasjon av selskapene på tvers av alle forretningsområder: markedsføring, salg, service, finans, drift og personaladministrasjon (HR). I stedet for å tilby egne versjoner, for eksempel Business edition og Enterprise edition, vil vi gjøre det mulig for selskapene å velge ulike prismodeller basert på hvilke funksjoner og kapasitet man har behov for.

Taylor trekker frem Dynamics 365 Sales som eksempel og forteller at til våren 2018 vil Sales bli solgt med ulike prispunkter som reflekterer ulike nivåer av funksjonalitet.

 

Komplett forretningssystem for de små

Dolven forteller at "Tenerife" skal bli en komplett forretningsløsning som vil dekke behovet for veldig mange bedrifter uavhengig av størrelse. Det er kompleksiteten som vil avgjøre om man bør velge Dynamics 365 eller Dynamics 365 "Tenerife".

– "Tenerife" vil ikke ha samme bredden i funksjoner på enkelte områder. Har man en konsernstruktur med operasjoner i mange land, bør man bruke Dynamics 365, forklarer Dolven.

Han understreker at "Tenerife" også vil bygge på Common Data Service, slik også Dynamics 365 gjør. Office 365 er også integrert med CDS.

Under Dynamics 365 og andre Microsoft-løsninger, som Office 365, ligger Common Data Service (CDS). CDS fungerer som fundamentet for forretningssystemer og andre IT-løsninger hvor dataene utveksles. Med CDS skal Microsoft gjøre det enklere å utveksle data mellom egne løsninger og med løsninger fra andre systemleverandører.

– Det betyr at om man har valgt "Tenerife" som forretningssystem, men har et spesielt behov innen "field service"; man har for eksempel veldig mange teknikere ute i felten. Da kan man legge til "Field service"-modulen fra Dynamics 365, fortsetter Dolven.

Selskapenes viktigste data ligger i forretningssystemene. Disse dataene er forutsetningen om bedriftene skal kunne lage nye tjenester Andreas Dolven, Microsoft

 

Smelter sammen i skyen

Siden Dynamics NAV 2018 R2 vil kobles til Common Data Service (CDS), kan man også om man velger å installere lokalt, ta i bruk skymoduler som er laget for Dynamics 365. Koblingen til modulene skjer via CDS. På sikt vil man nærme seg en felles Dynamics 365-plattform.

– Tidligere snakket vi om stordriftsfordelene med skyen. I dag handler ikke skyen om å redusere kost. Det handler om å kunne lage smarte løsninger og å koble sammen de dataene man har, samt muligheten til å koble seg til data fra andre kilder, sier Dolven.

– Selskapenes viktigste data ligger i forretningssystemene. Disse dataene er forutsetningen om bedriftene skal kunne lage nye tjenester. Derfor handler ikke ERP lenger om produkter eller systemer, men om plattformen vi utvikler, sier Dolven.

 

EG størst på Dynamics 365

Dynamics 365 ble lansert sommeren 2016. På tross av alle endringene underveis, har den nye skyløsningen gitt mange nye kunder samt oppgraderingsprosjekter fra trofaste Dynamics-brukere.

Motagelsen har vært særlig god i Norge, som er det landet i Europa med nest mest Dynamics 365-prosjekter – og EG Norge har levert nesten halvparten av dem. Det har blant annet ført til at EG Norge ble kåret til Norges beste Microsoft Dynamics 365-partner i 2017.

At Microsoft er nyskapende understrekes også av de store analyseselskapene. Gartner plasserer Dynamics 365 øverst til høyre i sin magiske kvadrant Sales Force Automation, sammen med Salesforce. Også Forrester Research mener Dynamics 365 er blant verdens mest innovative forretningssystemer i "The Forrester Wave".

 

Her kan du lese mer om hvordan EG kan hjelpe ditt selskap med Dynamics 365.

Her kan du lese om Microsofts nye Dynamics 365-strategi

Annonse
Annonse