Fredrik Reinfeldt: Digitaliseringen påvirker hverdag og næringsliv

Digitaliseringen gir nytt verdenskart

Fredrik Reinfeldt om hvordan digitaliseringen påvirker næringsliv og vår hverdag

Digitalisering gir en fremtid der alt er usikkert. Hvordan skal vi forholde oss til den? spør Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt. 

 

Verdens befolkningsvekst er rekordstor og veksten er aller størst i Kina, som også har den raskest voksende middelklassen. Bak kommer India og Afrika.

Samtidig blir befolkningen eldre som følge av bedre medisinsk kunnskap og en mer helsebringende livsstil.

Urbaniseringstrenden er fortsatt sterk og verden er blitt mer urolig politisk sett, med raske endringer som kullkaster de gamle forutsetningene.

På toppen kommer fremtidens yrker til å se helt annerledes ut, som følge av den digitale revolusjonen.

Under inspirasjonsdagen EG Vinterträff 2017, som gikk av stabelen i Malmø rett før jul, snakket tidligere statsminister i Sverige, Fredrik Reinfeldt, om hvordan digitalisering, globalisering og politikken påvirker vår hverdag og næringslivet.

 

Digitaliseringen medfører at vi kommer til å få ett helt nytt arbeidsmarked med helt nye livsvilkår Fredrik Reinfeldt

 

Digitaliseringen endrer spillereglene

Digitaliseringen har skutt fart de siste årene. Teknologier som roboter, automatisering og kunstig intelligens gir helt nye vilkår for oss mennesker.

– Selskapene som vil lykkes i fremtiden er de som vil bidra til teknologiskiftet og som investerer i digitaliseringen. Samtidig er ikke alt som følger med digitaliseringen positivt. Det er viktig at man husker på at det alltid finnes en bakside, sier Reinfeldt, som var statsminister i Sverige for Moderaterna fra 2006 til 2014. I dag lever han av å holde foredrag, skrive bøker og er fortsatt en aktiv samfunnsdebattant.

 

Enhjørningslandet Sverige

Ifølge rapporten "European Unicorns" utgitt av GP Bullhound er det 47 såkalte enhjørninger – oppstartsbedrifter som er verdsatt til over 1 milliard dollar – i Europa.

Mens ingen av dem har norske røtter, kommer hele syv av dem fra Sverige; Skype, Klarna, iZettle, Mojang, Evolution Gaming, Spotify og King. Finland har to enhjørningen og Danmark har ett.

– Sverige er i forkant når det gjelder teknologi og vi har mye å være stolt over, men det er viktig å ikke tape av syne det engelske begrepet "disruptive", som betyr at markedsforutsetningene endres fra grunnen av som følge av digitaliseringen. Vedtatte sannheter gjelder ikke lenger, sier Reinfeldt.

 

Endringer – i teorien positivt, men ikke i praksis

Det er mange som er positive til endringer i teorien, men nå man selv skal endre blir det motstand. Selskapene so ikke orker eller våger å ta skrittet, risikerer å forsvinne.

– Digitaliseringen medfører at vi kommer til å få ett helt nytt arbeidsmarked med helt nye livsvilkår. En oxfordstudie viser at 47 prosent av alle amerikanske jobber kommer til å forsvinne eller se helt annerledes ut i fremtiden. I Sverige blir effekten enda større enn i USA, mener Reinfeldt.

 

Digitaliseringen gir nye yrker

I fremtiden vil barna utdanne seg til yrker som ennå ikke finnes og de vil arbeide i bedrifter som ikke finnes. Ikke en gang legeutdanningen og legeyrket vil være uberørt. Nå utvikles legeroboter som kan lære seg alle verdens diagnoser på et sekund, ikke syv år som medisinstudiet varer.

– Hvem er sikker i fremtiden med en slik utvikling? Vi må ta ansvar og vi kan ikke være blåøyde. Fremfor alt roboter og kunstig intelligens vil endre mye. Vi skal ikke undervurdere at vi mennesker trenger noe vettug å gjøre, ellers risikerer vi at destruktive egenskaper overtar. Det handler altså ikke bare om et teknologiskifte, men også om hvordan vi skal leve i fremtiden, sier Reinfeldt.

 

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt var Sveriges statsminister fra 2006 til 2014, og partileder for Moderaterna fra 2003 til 2015. Under hans ledelse ble "Nya Moderaterna" skapt samt det borgerlige samarbeidet i Alliansen.

Annonse
Andre leser også
Annonse