Digitalt toppmøte i Tallinn: Nokia og Bosch sammen om fremtidens industri

Finsk 5G + tysk Industri 4.0 = fremtidens produksjon

Bosch 5G

Digitalt toppmøte: Nokia og Bosch presenterte fremtidens industrielle løsninger i Tallin. Stikkord: 5G og Industri 4.0. FOTO: Bosch

Bosch og Nokia finner ut hvordan fremtidens mobilnett (5G) passer inn i fremtidens fabrikk.

 

På det digitale, europeiske toppmøtet i Tallinn, Estland, demonstrerte Bosch og Nokia hvordan den kommende generasjonen mobilnettverk (5G) vil endre fremtidens industri – også kalt Industri 4.0.

5G, mobilnettverksstandarden som tar over for dagens 4G-nett, har to sentrale kjennetegn: hastigheten på datatrafikken vil mangedobles og at man kan koble på mange flere enheter.

5G øker transmisjonshastigheten med mer enn 10 ganger, fra dagens mest moderne mobile nettverk (4,5 G), til over 10 gigabit pr. sekund. Dessuten forbedrer den nye standarden også ytelsen og transmisjonspåliteligheten. Med andre ord; 5G gjør det mulig med raskere overføring av større datamengder med høyere kvalitet.

De nye nettverksstandardene er en forutsetning når man skal koble milliarder av smarte komponenter og sensorer på det trådløse nettet (tingenes internett/Internet of Things (IoT)) rundt omkring i produksjonslinjer og fabrikker – og prosessere datamengdene fra de påkoblede dingsene.

Fremtidens fabrikk

– Sammen med Nokia undersøker vi hvilket potensial 5G har for fremtidens fabrikk, tilføyer Rolf Najork, direktør i Bosch Rexroth.

Rexrorth er et datterselskap av Bosch som er hundre prosent eid av den tyske industrigiganten. Bosch-datteren har spesialisert seg på styringsteknikk, og har utviklet modellen som ble demonstrert under toppmøtet.

– 5G er nøkkelen for å få realisert å Industri 4.0. Det er den første trådløse teknologi, som gir fastnett-funksjonalitet til alle industrielle applikasjoner. 5G gir en stor fleksibilitet i produksjonen, kutter kostnadene og skaper et sikrere arbeidsmiljø, sier Hannu Nikurautio, direktør  for 5G-teknologi i Nokia.

270 tilkoblede fabrikker
Bosch har allerede erfaring med Industri 4.0-løsninger fra over 270 egne fabrikker. Industrigiganten bruker erfaringen til å lage tilkoblede løsninger for andre lignede selskaper også.

– Vår plan er å utvide 5G-samarbeidet med Nokia til andre områder som augmented reality-briller, selvstyrende og førerløse transportsystemer til bruk internt i ulike produksjonsfasiliteter og skybaserte produksjonsapplikasjoner, fortsetter Najork i Bosch Rexroth.


Man forventer at 5G blir kommersielt tilgjengelig i løpet av 2020 og vil åpne opp for nye forretningsmodeller basert på innsamling av produksjonsdata.

Bosch samarbeider med flere IT-selskaper og utstyrsprodusenter. Formålet er å fremme Industri 4.0 på tvers av teknologier.

Fakta Bosch og Nokia 

Industri- og teknologikonglomeratet Bosch har nesten 400.000 ansatte over hele verden. Konsernet er delt inn i fire forretningsområder; mobile løsninger, industriell teknologi, forbrukerteknologi og teknologi for energi- og byggebransjen.

Nokia er velkjent i Norden og er i dag, etter at selskapet kjøpte Alcatel-Lucent i 2015, en av verdens ledende det produsenter av telekominfrastruktur. Det finske industrikonglomeratet solgte som kjent sin mobildivisjon til Microsoft i 2013.

Estland, som huser EUs presidentskap, arrangerte det digitale toppmøtet i Tallinn den 29. september 2017. Toppmøtet samlet toppolitikere og -byråkrater fra EU-landene.

Annonse
Andre leser også
Annonse