Deleøkonomi-app åpnet opp for den sentraliserte web-handelen

Vigo er REMA 1000`s nye dele-økonomiske innkjøps-app. Vi tok en prat med Jesper Bove-Nielsen, administrerende direktør i Vigo, for hvordan en etablert butikkjede plutselig fikk en ide, som kan endre måten vi handler på.

Vigo

“Hvorfor skal alle varer som er kjøpt på nettet, komme fra sentrallageret”? Det var spørsmålet en ansatt i REMA 1000 stilte seg selv. Det ble også det sentrale spørsmålet i prosessen, som til slutt ble til appen Vigo, butikkjedens nye innkjøps-plattform, hvor kunder nå kan handle på vegne av hverandre.

“Det er egentlig ganske opplagt når du tenker på det. Hvorfor skal det settes i gang en lastebil, 100 kilometer fra der jeg bor, når jeg kjøper noe på nettet? Spesielt når det er en REMA 1000 butikk bare 300 meter unna der jeg bor. Hver eneste dag går det hundrevis av mennesker med REMA-poser forbi døren min. Hvorfor kunne de ikke like godt ha tatt med en ekstra pose med til meg?”, forklarer Jesper Bove-Nielsen, administrerende direktør i firmaet Vigo, som har utviklet appen og er eid av REMA 1000-kjeden.

Enklere for kjeden og kunden – bra for miljøet

Når du handler på nettet i dag, blir de fleste produkter kjørt ut fra ett eller flere sentrallagre. Det skjer for å gjøre logistikken enklere, og fordi man ikke skal belaste den lokale kjøpmannen. Hvis varene kommer fra din lokale butikk, får man mange fordeler, forteller Jesper Bove-Nielsen:

“Du slipper å betale en viss sum når du handler. Også er det mye mer miljøvennlig at ikke varene transporteres fra en helt annen side av landet, når de allerede ligger i din lokale butikk.”

Endringer krever mot og engasjement

Endringer og deleøkonomi pleier som regel å komme utenfra. Über sniker seg inn i drosje-næringen, AirBnB rapper til seg hotell-gjester, og GoMore erstatter den tungvinte offentlige transporten. Derfor kom det som litt av en overraskelse, at en etablert butikkjede nå prøver å utfordre nett-konkurrentene. At det ble akkurat REMA 1000, det var det en god grunn til:

“Det var en ide, som de selv hadde gått og ruget på, og derfor var både direktøren og styret med fra dag én. Fordi det var full enighet, var veien fra vurdering til beslutning, veldig kort. Samtidig ble det tatt en beslutning, at Vigo skulle ligge utenfor REMA 1000, og være sin egen herre. Det betydde at vi beholdt alle fordelene med å være en gründer-bedrift, men at vi samtidig hadde hele styret og ledelsen i ryggen, til å komme med ideer og støtte”, forteller Jesper Bove-Nielsen og fortsetter:

“Det handler om å sette sammen et dedikert team av både butikk-eksperter og folk utenfra, som har digital kompetanse, som man ikke har i bedriften. Så må man bare tørre å sette i gang med prosjektet, og la det utvikle seg. Med Vigo, har ledelsen klart å fjerne alt av byråkrati og politikk, og bare la prosjektet sette av sted i full fart.”

 

Vigo er en app, hvor andre enn deg selv, som handler på REMA 1000, kan kjøpe inn varer på dine vegne, og ta med varene til deg. Du laster opp en digital handleliste til Vigo, som andre kan se og aktivere når de kjøper inn mat. Som takk for hjelpen, betaler du inn et mindre beløp for å få varene på døren.

 

 

Deleøkonomi kan være et skritt på veien mot noe mer

Deleøkonomi er i all sin enkelhet at noen tilbyr en tjeneste basert på deres private eiendom (en lift, en overnatting) i bytte for noe annet, vanligvis penger. Etter dette, går man hver sin vei. Men det behøver ikke å være endestasjonen, mener Vigo`s administrerende direktør, Jesper Bove-Nielsen.

I gamledager kjøpte gjerne nabogutten inn litt mat for den gamle enken i nabo-huset. Da fikk nabogutten gjerne litt lommepenger i bytte. Til jul fikk han kanskje en pose med godteri eller penger med hjem til resten av familien. Men i takt med at vi har det mer travelt, og beveger oss lengre vekk fra lokalmiljøet, har samhørigheten blitt visket bort.

Gjennom mange år har folk utpekt teknologien som den store syndebukken. Men for Jesper Bove-Nielsen, administrerende direktør for REMA 1000`s nye deleøkonomiske innkjøps-app, kan teknologien kanskje bringe oss nærmere hverandre:

“For de som benytter seg av Vigo, er det en enkel måte å få varene til døren. Spesielt for unge studenter og pensjonister er dette en enkel måte å tjene litt ekstra penger. Si man fikk en god samtale med pensjonisten Petter, og tilbød han en kopp kaffe, så kan det jo være at det ville bringe noe mer”, sier han.

 

Tidsbesparende og sosialt

“Man trenger jo ikke appen, hvis man allerede kjenner hverandre. Akkurat som at man ikke behøver GoMore for å sitte på med en bekjent, eller AirBnB for å låne en leilighet av en venn. Det ville være fantastisk, hvis appen på denne måten kunne bringe folk sammen for å hjelpe hverandre, forklarer Jesper Bove-Nielsen:

“En del vil nok se på dette som en måte hvor man kan handle, men ikke bruke 500 korner for å få varer levert på døren, i tillegg til at det er mer miljøvennlig. For noen kan dette utvikle seg til et innkjøps-fellesskap, hvor man handler for hverandre, når man likevel skal ut av døren. På denne måten kan alle travle barnefamilier få mer tid sammen med barna sine.”

Dette gjør at teknologien bak deleøkonomiens plattform, kan bidra til å bygge bro mellom mennesker:

“ I hverdagens løp har vi glemt det nære i livet, fra en tid hvor man ikke hadde det så travelt. Men på denne måten kan du bruke teknologi for å møte nye mennesker og skape nye relasjoner”, sier Jesper Bove-Nielsen.

Annonse

Tre medier om teknologi, som du bør lese

Wired magazine:
Wired Magazine er magasinet for alle som vil holde seg oppdatert på den digitale utviklingen. Hvis du vil ta deg selv på alvor innen digitalisering, så er Wired minst like viktig som børsen."

Quartz - Qz.com:
Quartz er et veldig godt medium, som holder deg oppdatert på tech-fronten. Sammen med Wired holder det deg oppdatert på alt du behøver å vite."

Tech Chrunch:
"Selvfølgelig er Tech Crunch også på listen. Det er et medium som alle i bransjen kjenner, som man minimum bør besøke en gang i blant."

Annonse