Data driver butikk-hyllene

Globalisering og digitale kunder skaper høye krav til effektiv styring av forsyningskjeden. Data er svaret, mener en professor.

Data driver supermarkedets hylder

De fleste aktører i butikk-kjedene har på et tidspunkt fått dagen ødelagt av mislykkede ordrer, hvor kunden har vært nødt til å tomhendt ut av butikken, eller tap i følge av utgåtte datoer. Samtidig er det i dag, mange datadrevende muligheter for å minimere antallet av disse opplevelsene, det forteller professor ved Institutt for Entreprenørskap og Relasjonsledelse ved Syddansk Universitet, Jan Stentoft. Gjennom mange år har han forsket på produksjonsstyring og effektivisering av forsyningskjeder.

Det krever, påpeker han, at selskapene blir mye bedre på å utnytte og bruke alle data som de samler inn.

“Det er mange som er varsomme når det gjelder effektiv bruk av data i enkelte butikk-kjeder, og det kan være problematisk, fordi det er data som skaper grunnlaget for selskapets omsetning,” sier han og forklarer viere:

“Du kan si, at de riktige dataene er det som selger varene. De sørger for at prisene er oppdatert, at varebeskrivelsene er nøyaktige, og ikke minst sørge for at varene er på riktig hylle til rett tid”

 

Fra Kina til kunden

Jan Stentoft viser til at verden blir mer og mer globalisert, og det skaper nye krav til effektiv styring av forsyningskjedene. Ikke minst i store butikkjeder, som kan ha flere tusen leverandører, hvor nærmeste leverandør ligger noen få kilometer unna og andre leverandører ligger på andre siden av jordkloden.

Dette gjelder for eksempel selskaper som Coop, som på samme tid sentraliserer funksjoner og styrker det lokale fokuset med å markedsføre helt lokale produkter i noen utvalgte butikker.

“Dette stiller store krav til ledelse – både i form av etterspørsel, så man har de riktige varene, og i forhold til å sikre at man får den nødvendige – og oppdatert – kunnskap om produkter fra leverandørene,” sier han.

Salg på flere kanaler

Jan Stentoft fremhever at butikker i dag, allerede samler inn store mengder med data. Det er her varsomheten kommer inn, i det strategiske overblikket. Det å ha overblikk, blir bare viktigere og viktigere, i takt med at samfunnet digitaliseres.

“I dag snakker vi om at femtiden er “omni channel”, hvor salget forgår på flere kanaler – både fysisk og online. Det skaper muligheter for å generere et hav av data, og alle selskaper bør vurdere, hvordan disse dataene kan skape verdi i samspillet mellom kanaler og selskapets underliggende prosesser,” sier han.

I første omgang, handler dette om å undersøke hvor god den eksiterende datakvaliteten er. Så blir man nødt til å sette dette opp mot hva man ønsker å oppnå.

En god øvelse er å undersøke kostnaden av mangler i overblikket eller kunnskapen. Taper man ordre på grunn av manglende varer, eller bruker man for lang tid til å samle inn produktinformasjoner, eller lignende? Mange selskaper har høye kostnader tilknyttet returforsendelser og feilleveranser, fordi stamdataen ikke er i orden. Å arbeide strategisk med området betyr derfor for mange, at de må starte med det grunnleggende: Få kontroll over eget ERP-system.

 

Mange bør optimalisere

Jan Stentoft erkjenner at det er vanskelig å beregne hva den eksakte fortjenesten er. Han gjør det likevel klart at det er fornuftig for store- og mindre kjeder, å arbeide strategisk på dette området.

“ Det vil være noen selskaper som har nytte av å investere i ny programvare, hvor andre kan nøye seg med å optimere den eksisterende programvaren. Første skritt blir uansett den mentale omstillingen, hvor bedriften setter opp noen mål for hvordan data skal brukes, å lage en klar strategi for å implementere det,” sier han og understreker:

“Teknologien er klar. Den er her, og mange er allerede i gang med å bruke den.”

Muligheten er til stede, det kan dataanalyse-ekspert i EG, Snurre Jensen, bekrefte. Han jobber nettopp med utvikling og implementering av data-løsninger i butikk-kjedene. Han understreker at en stor del av denne bransjen har anerkjent behovet.

“Noen er selvfølgelig lengre fremme i prosessen enn andre, og det er fremdeles få bedrifter som har kompetansen selv for å jobbe i dybden med dette. Så her er det mange muligheter for å sette i gang,” sier han, og sier seg enig med Jan Stentoft:

“Ikke under noen omstendigheter skal det betale seg å ignorere forskjellige områder. Likevel er det viktig å påpeke at man må holde kontroll over fundamentet sitt – dataene – før man kaster seg ut i ville investeringer av nye løsninger. Det senker risikoen, gjør gevinstene målbare, og gir en kortere vei til målet.”