
Lars-Erik Rasmussen forteller om hvordan digitalisering blant annet gjør at Greens Engros i dag kan levere friske råvarer på under en time. Foto: Jan Iversen.
Hvordan utvikler man en liten grønnsakhandler til å bli et stort selskap? Løsningen for Greens Engros var å digitalisere. Det bedret både lønnsomheten og kundeopplevelsen.
Lars-Erik Rasmussen forteller om hvordan digitalisering blant annet gjør at Greens Engros i dag kan levere friske råvarer på under en time. Foto: Jan Iversen.
Jan Iversen er tekstforfatter, manuskriptforfatter, konceptudvikler og digital content creator med over 20 års erfaring.
Han har udviklet kreative kommunikationsløsninger for en lang række af de største danske og internationale brands. Han er uddannet B.Sc. Psych. og har stor interesse for, hvordan mennesker motiveres og påvirkes, særligt i en kontekst af den måde, teknologien integreres i privat- og arbejdslivet.
Kontakt og følg Jan Iversen
Greens Engros startet opp i 2005 som en familiedrevet grønnsakhandler. Markedet var tøft og forretningen gikk ikke bra. Men så oppdaget familien at det var et marked for levering av frukt og grønt til restauranter og catering. Det er i dag blitt kjerneområdet for bedriften, som har vokst eksplosivt siden. I dag leverer de cirka 100 ansatte alt fra friske grønnsaker og ditto frukt til ferdigkuttede varer og ferskpresset juice for over 130 millioner kroner årlig.
En av de store utfordringene for enhver bedrift er lønnskostnadene. Da man skulle effektivisere bedriften, måtte man få på plass noen digitale løsninger som forenklet arbeidsprosessene. Siden har målet vært at digitale løsninger skal forenkle og effektivisere arbeidsprosessene.
– Vi har startet fra grunnen. IT skal være et hjelpemiddel for både kunder og ansatte. Så har vi tatt utgangspunkt i at de digitale løsningene skal være så enkle å bruke som mulig for både kunder og ansatte.
Les også om automatisert og bærekraftig matvareproduksjon.
I begynnelsen kom alle ordrene inn ved at kundene ringte inn bestillingene til ansatte på ordremottaket, som skrev ned bestillingene. Det var både tidkrevende og dyrt – både for grønnsakbutikken og kundene. I restaurant- og cateringselskapene jobber det mange utlendinger, som ikke snakker dansk like godt. Derfor ble det mange misforståelser.
IT skal være et hjelpemiddel for både kunder og ansatteLars-Erik Rasmussen, Greens Engros
Ved å lage en webbasert bestillingsløsning med bilder og tekst, ble det enklere for kundene å få en oversikt over vareutvalget. Samtidig kunne kundene sette opp et helt presist leveringstidspunkt.
Med det nye systemet vinket Greens Engros farvel til penn og papir, og etter hvert kunne også bedriften vinke farvel til selve ordremotaksavdelingen.
Les om hvordan EG kan hjelpe din bedrift til innfri dens digitale potensial.
Da man gikk i gang med digitaliseringsprosessen skulle alle i bedriften vite hvor man var på vei. Derfor startet prosessen i toppen. Det betød også at personen som fikk ansvaret for prosjektet, ble gjort til medeier av bedriften.
Selv om prosjektet var grundig planlagt har det selvsagt vært utfordringer underveis. Rasmussens beste råd til andre bedrifter som er i ferd med å starte digitalisering:
– Det er viktig å være åpen for ting ikke går som planlagt og at det blir utfordringer. Derfor må man sette av tid og ressurser til det uventede i prosjektplanen.
Les også: Unngå å snuble i digitaliseringen.
Det er mange måter gå i gang med en digitaliseringsprosess på, og man overveide grundig hvordan man skulle gripe an den digitale transformasjonen i Greens Engros.
– Når man skal i gang med digitalisering, er det i hovedsak to veier å gå. Enten kan man bruke kjente og standardiserte IT-løsninger, eller man kan utvikle noe selv. Det er et dilemma man alltid har. Vi valgte å bruke en kjent plattform. Det er blitt mye, mye rimeligere enn om vi hadde valgt skreddersøm, forteller Rasmussen.
I dag er Greens Engros en nesten fullsteng digital kjøpmann. Noen dager mottar grønnsakhandleren over 1.000 ordrer, er det bare 10–15 av dem, som behandles manuelt.
Guide: Slik velger du riktig ERP-løsning.
Greens Engros har stor suksess med å lage ferskpresset juice. Flere av kundene selger juicen under eget merkenavn. Her er der også planer om å implementere en digital løsning, som gjør prosessen mer effektiv og samtidig kommer kundene til gode.
I løpet av kort tid kan alle kundene bestille deres egen juice med egen etikett via mobilen.
Med sin digitale transformasjon har Greens Engros gjødslet marken for fortsatt vekst i mange år fremover.
Styrk konkurranseevnen gjennom unike kundeopplevelser.
Les også: ERP 4.0: En adaptiv plattform for kobling til nye teknologier.
Digitalisering uten buzzord - les vårt gratis whitepaper.
Meld deg opp til våre nyheter fra DXC Technology, og få strategisk inspirasjon samt konkrete forslag til hvordan din virksomhet best utnytter de digitale mulighetene - direkte i din innboks.
Hos DXC har vi spennende tilbud og nyheter om våre produkter, løsninger og tjenester, som vi vil orientere deg om via e-mail. Vi bruker dine opplysninger til å forutsi hva du kan være interessert i. Vi behandler dine data med respekt, og du kan lese om vår databehandling på vår side om privatlivspolitikk.
Når du forplikter deg til DXCs databehandling gir du samtidig DXC muligheten til å markedsføre skreddersydd innhold til deg. Databehandling gir DXC mulighet til å bruke dine opplysninger til å levere det mest relevante innholdet og opplevelser fra våre websider. Denne tillatelsen kan trekkes tilbake når som helst. For flere opplysninger om hvordan informasjonen brukes, se DXC's privatlivspolitikk.