
Big data og analyse gir idrettslag bedre resultater og et ekstra konkurransefortrinn. De kan forvandle en underdog til en av de beste i ligaen. Foto: Getty Images
Virksomheter er ikke de eneste som bruker analyse. Idretten bruker det også for å forbedre resultatene og øke vinnersjansene.
Big data og analyse gir idrettslag bedre resultater og et ekstra konkurransefortrinn. De kan forvandle en underdog til en av de beste i ligaen. Foto: Getty Images
THRIVE er din guide til digital transformasjon. Våre artikler, forskning og synspunkter fra hele teknologibransjen, inkludert eksperter fra DXC Technology, foreslår strategier for å blomstre i en verden som stadig forandrer seg. Finn inspirasjon her. Thrive on change.
Kontakt og følg THRIVE
Analyse ødelegger idretten. Nei, det tilfører dybde til et gammelt spill. Analyse forvandler klassiske derbyer og tøffe sammenstøt til sjelløse poeng og klikk. Nei da, analyse balanserer konkurranseaspektet i ligaer og skaper mer interessante kamper.
Spør ihuga tilhengere om hvilken rolle analyse spiller i konkurranseidrett, og du får – sannsynligvis en sterk – oppfatning om saken.
Tilhengere og utøvere av den gamle garde mener gjerne at analyse markerer idrettens undergang, mens tallentusiaster lar seg fascinere over hvor mange vellykkede pasninger en spiller har hatt i løpet av kampen, eller hva ballbesittelsesprosenten sier om et lags angrepsstrategi.
Det er fordi konkurranseidrett alltid har handlet om å kvantifisere og sammenligne en prestasjon med en annen: Hvem har flest redninger, hvem har best rundetid, eller hvem har skåret flest mål.
Alle seriøse utøvere ser etter ting de kan gjøre (innenfor regelboka, forhåpentlig) for å forbedre prestasjonene sine og styrke vinnersjansene sine, selv om det aktuelle fortrinnet er forsvinnende lite.
Syklister barberer jo leggene for å redusere vindmotstanden med et hundredels sekund per runde. Til sammenligning virker det nokså alminnelig å bruke statistisk analyse til å finne prestasjonsforbedringer.
Det som er annerledes i dag, er hvordan man kan analysere ting både fra et bredt perspektiv og fra et individuelt perspektiv samtidig og avsløre nye sammenhenger som er så nyttige at de forandrer hvordan man planlegger, leder og spiller kamper.
Det er sannsynligvis kjernen i misnøyen blant tilhengere og spillere. Fotballkampplaner utarbeides først etter en omfattende analyse av lagets tidligere resultater mot en konkurrent for å forstå begge lagenes tendenser og evne til å utføre visse typer spill.
På grunnlag av tallknusing er taktiske trekk man tidligere fnøs av, nå blitt noe alle forsøker å gjennomføre for å øke vinnersjansene sine.
Analyser forandrer til og med hvilke kvaliteter speidere ser etter i nye spillere. I basketball ønsker man for eksempel stadig mer den hastighet og smidighet som ofte kjennetegner mindre spillere. Etter at spillernes gjennomsnittshøyde og -vekt har økt og økt i flere tiår, er den nå i ferd med å falle.
Les mer: Derfor forstyrrer digitalisering forretningsmodellen din
Den største konsekvensen kan være i hvilken grad analyser kan jevne ut forskjellen mellom små og store lag.
Lag med røtter i storbyområder og heftige inntektsstrømmer fra en stor tilhengerskare og lukrative tv-rettigheter kan tilby store kontrakter til ligaens mest talentfulle spillere. Lag fra mindre steder havner dermed i bakleksa.
Til sammenligning er det nokså overkommelig å investere i analyseverktøyer selv for små lag. Det disse lagene lærer av analysene sine, kan hjelpe dem å få kloa i gode spillere som går under radaren, kartlegge og utnytte svakheter hos mer pengesterke lag eller forandre selve spillets natur.
Houston Rockets-direktør Daryl Morey, en tidligere statistisk konsulent, forklarte for The Economist Films hvordan han brukte analyseverktøy til å nullstille lagets tankegang på grunnlag av trepoengere.
Moreys analyse avslørte at gevinsten på 50 prosent i poeng som man får med en vellykket trepoenger veide opp for mange topoengsforsøk.
Moreys innsikt førte til at laget omdefinerte spillets gang og så etter sjanser til å maksimalisere trepoengsforsøk og ikke unngå dem. Den mer målrettede skytingen bidro til å løfte laget vekk fra middelhavsfarerne og helt opp i toppen av ligaen nesten over natten.
Houstons suksess har ikke gått upåaktet hen. Hele ligaen benytter seg nå mye mer av analyseverktøy. Det betyr at andre lag tilpasser seg, strategier forandrer seg, og Houstons aktuelle konkurransefortrinn vil bli mindre.
Det er denne typen konkurransedynamikk som gjør at ligaer holder seg interessante. Og alt er takket være tallenes tale.
Blodfans kan krangle alt de vil, men det er nok nerdene som stikker av gårde med dette poenget. Analyse i idretten er kommet for å bli.
Les mer: Disse fem tingene kan du ikke bruke Big Data til
Les mer: Digital transformasjon: Får bedriften din nok ut av den?
Meld deg opp til våre nyheter fra DXC Technology, og få strategisk inspirasjon samt konkrete forslag til hvordan din virksomhet best utnytter de digitale mulighetene - direkte i din innboks.
Hos DXC har vi spennende tilbud og nyheter om våre produkter, løsninger og tjenester, som vi vil orientere deg om via e-mail. Vi bruker dine opplysninger til å forutsi hva du kan være interessert i. Vi behandler dine data med respekt, og du kan lese om vår databehandling på vår side om privatlivspolitikk.
Når du forplikter deg til DXCs databehandling gir du samtidig DXC muligheten til å markedsføre skreddersydd innhold til deg. Databehandling gir DXC mulighet til å bruke dine opplysninger til å levere det mest relevante innholdet og opplevelser fra våre websider. Denne tillatelsen kan trekkes tilbake når som helst. For flere opplysninger om hvordan informasjonen brukes, se DXC's privatlivspolitikk.