
Retail Apocalypse: Hver uke er det store oppslag om butikkdød og utfordringer i handelsbransjen i pressen. Foto: Getty Images.
Åtte supertrender som påvirker alle som selger noe
Retail Apocalypse: Hver uke er det store oppslag om butikkdød og utfordringer i handelsbransjen i pressen. Foto: Getty Images.
Leif Håvar Kvande har han blant annet jobbet i nesten ti år som journalist i og redaktør for EG Norge, Finansavisens IT-seksjon, som IT-konsulent i Atea og som journalist og redaktør i flere blader og magasiner.
Kontakt og følg Leif Håvar Kvande
De store endringene i handelsbransjen har fått et eget navn: Retail Apocalypse, men vi kan kanskje snakke om Business Apocalypse. Les om endringene og åtte trender som påvirker alle som selger noe - uansett bransje.
Retail Apocalypse: Uansett hva man selger - uten digital tilstedeværelse, vil man raskt være ute av business. Nettet tar over for fysisk tilstedeværelse.
Strukturen i handelen og alle bransjer hvor man lager noe som skal selges, står foran utfordringer man aldri tidligere har stått ovenfor.
Innen handelsbransjen har de dramatiske endringene fått et eget navn: Retail Apocalypse, men endringene rammer alle bransjer, også innen industrien. Man kan kanskje snakke om en "Business Apocalypse".
Uten digital tilstedeværelse i form av en moderne kundeportal og/eller nettbutikk, er man raskt ute av business.
"Apocalypse står for undergang, men kan også bety åpenbaring. Den fysiske handelen vil ikke forsvinne, men tradisjonell handel vil måtte gjenoppstå i nye former og takle konkurransen med nye og andre typer aktører," skriver Hovedorganisasjonen Virke i den ferske "Handelsrapporten 2018/2019".
Espen Thorvaldsen, ansvarlig for digitale løsninger, portaler og ehandel i EG, gir åtte konkrete råd, som alle selskaper i alle bransjer må forholde seg til om man skal overleve i stadig sterkere konkurranse.
Les også: Alle trenger en nettbutikk.
Mens handelen generelt vokser med 2 prosent årlig, har netthandelen siden 2012 hatt en årlig snittvekst på 15 prosent. Med andre ord, netthandelen tar markedsandeler på bekostning av handel i fysiske butikker. Samtidig utgjør netthandel bare 7 prosent av varehandelen totalt i Norge.
– Selger man noe i dag, må man også være tilstede digitalt. Vekstpotensialet på nett er enormt mye større enn i tradisjonelle butikker, understreker Thorvaldsen.
Den fysiske handelen vil ikke forsvinne, men tradisjonell handel vil måtte gjenoppstå i nye former og takle konkurransen med nye og andre typer aktørerHandelsrapporten 2018/2019, Virke
En annen supertrend er omnikanal, salg i mange kanaler. Skal man lykkes med omnikanal, må handleopplevelsen gå friksjonsfritt mellom de ulike salgskanalene og kjøpsreisen må være sømløs.
– Man henter inspirasjon på Instagram, får produktinformasjon på hjemmesiden, kjøper i nettbutikken og henter produktet i en fysisk butikk. Dette er eksempel på en vanlig kjøpsreise i dag. Og den må fungere sømløs og friksjonsfri. Skal man lykkes må butikker, IT-systemer og IT-infrastruktur understøtte omnikanal, forklarer Thorvaldsen.
Les også: Fire fordeler med moderne netthandel.
Social Media (SoMe) blir viktigere og viktigere som del av kjøpsreisen. I SoMe-kanalene, som Instagram, Facebook, Pinterest, Snapchat, henter man inspirasjon, ser anbefalinger, anmeldelser og kommentarer, ser annonser med mer.
– Om ikke SoMe er en del av omnikanalstrategien, kan man miste kunder til konkurrentene eller man får ikke full oversikt over kundereisen til ens egne kunder, sier Thorvaldsen.
At mobilen tar over vår interaksjon med nettet, er velkjent, men fortsatt er det mange butikker som ikke har tatt "mobile first" på fullt alvor.
– Man må tenke "mobile first" i alt man gjør. Produktpresentasjonen må være tilpasset mobilen. Bestillingen må være tilpasset mobilen. Betalingsløsningen må være tilpasset mobilen, slik at man betale med så få klikk som mulig, sier Thorvaldsen.
Effektive betalingsløsninger er en viktig del av såkalt akselerert utsjekking; at kjøpet gjøres med færrest mulige klikk, noe som er svært viktig om man skal ha suksess med mobilhandel.
Åtte trinn til lønnsom netthandel.
Markedene er (blitt) globale. Det kommer blant annet til syne ved at de store ehandelskjempene, som Amazon og Alibaba, inntar Europa fra henholdsvis vest og øst – nesten som en knipetangoperasjon.
– Selv om man har sitt utgangspunkt lokalt, må man tenke globalt i dag. Globale aktører vil bli en stor, kanskje den største konkurrenten fremover. Som lokal aktør kan man ha et globalt marked.
Kilder: Dibs (Nets) og Virke.
Dagens teknologi gjør det mulig å personalisere både handleopplevelse og produkter. Samtidig øker personalisering konverteringsraten kraftig. Personalisering kan skje ved å vise og presentere produkter og info som er relevant for akkurat deg, og personaliseringen bygger på hvem man er og hva man har kjøpt tidligere. Innen produksjonsindustrien kan personalisering være å vise oversikt over reservedeler til akkurat "dine" produkter.
– Personalisering må omfatte hele kjøpsreisen. Også epostmarkedsføring. Man må vekk fra dumme, statiske nyhetsbrev, og gå over til å levere personlig relaterte nyhetsbrev, understreker Thorvaldsen.
Innhold er blitt ekstremt viktig og omfatter alt fra tradisjonell produktinfo, bilder, video, glimt fra produksjon, produkthistorikk og tilgjengelighet. En integrasjon med andre systemer kan gi kunden komplett produktinformasjon i nettbutikken.
– Er produktinformasjon derimot mangelfull, kan du miste potensielle kunder til konkurrenter, advarer Thorvaldsen.
Bedrifter har i en årrekke eksperimentert med VR (Virtual Reality) og AR (Augmented Reality), selv om teknologiene ennå ikke er blitt allemannseie. Boligbyggere har utforsket løsninger hvor boligkjøpere har kunnet "vandret rundt" i leiligheter som ennå ikke er bygd. Klesbutikker på nett eksperimenterer med avatarer – realistiske kopier av kundene. Matbutikker viser ekstra produktinformasjon og oppskrifter på tilstøtende skjermer når kunden peker på varene. Bilprodusenter bruker VR for å vise modellutvalg og kombinasjoner.
– Etter hvert som teknologiene blir vanligere, vil det komme mange løsninger. Man kan for eksempel se hvordan en sofa vil se ut i sin egen stue ved hjelp av mobile VR-løsninger, spår Thorvaldsen.
For å forklare de store utfordringene, trekker Virke frem at endringer i konsumentenes handlemønstre bidrar til at strukturen i varehandelen endres. Butikker legges ned uten at nye dukker opp, og netthandel og handel i utenlandske butikker tar stadig større deler av markedet. Figuren under viser vekstratene i antall fysiske butikker og nettbutikker i perioden 2010–2016. Antall nettbutikker har hatt en positiv vekst gjennom hele perioden, mens antallet fysiske butikker har utviklet seg i negativ retning under hele tidsrommet.
Kilde: Virke.
Tilhengerprodusenten Tysse selger mer med ny webportal.
Les også: Ny kassasystemlov – mange må oppgradere i løpet av 2018.
Vet du hva dine kunder ønsker? Og hvordan du gir dem det?
Meld deg opp til våre nyheter fra DXC Technology, og få strategisk inspirasjon samt konkrete forslag til hvordan din virksomhet best utnytter de digitale mulighetene - direkte i din innboks.
Hos DXC har vi spennende tilbud og nyheter om våre produkter, løsninger og tjenester, som vi vil orientere deg om via e-mail. Vi bruker dine opplysninger til å forutsi hva du kan være interessert i. Vi behandler dine data med respekt, og du kan lese om vår databehandling på vår side om privatlivspolitikk.
Når du forplikter deg til DXCs databehandling gir du samtidig DXC muligheten til å markedsføre skreddersydd innhold til deg. Databehandling gir DXC mulighet til å bruke dine opplysninger til å levere det mest relevante innholdet og opplevelser fra våre websider. Denne tillatelsen kan trekkes tilbake når som helst. For flere opplysninger om hvordan informasjonen brukes, se DXC's privatlivspolitikk.