
“Nora”, “Siri” eller “Bixby”? Bilens fører bestemmer selv navnet på taleassistenten fra Bosch.
“Nora”, “Siri” eller “Bixby”? Bilens fører bestemmer selv navnet på taleassistenten fra Bosch.
Siden jeg afsluttede min uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, har jeg erhvervet mig en bred erfaring med forretningsudvikling, kommunikation og marketing, samt organisation og ledelse på både strategisk og operationelt niveau i privat og offentligt regi.
Jeg arbejder for EG, det offentlige Danmarks mest værdifulde samarbejdspartner, fordi vi tager medansvar for at udvikle den offentlige velfærd gennem digitalisering.
Som redaktør for SamfundsDesign er jeg altid på udkig efter spændende, vedkommende relevante historier om digitalisering af det offentlige Danmark. Så kontakt mig, hvis du sammen med os vil være med til at forankre den digitale forandring, der skal sikre velfærdssamfundet – og når vores børn bliver forældre.
Kontakt og følg Per Roholt
Bosch tar opp kampen med Apple Siri og Samsung Bixby og knuser samtidig knappekaoset i førermiljøet.
– Vi gjør taleassistenten til en passasjer, sier direktør Dirk Hoheisel i den tyske industrigiganten Bosch.
Fremtidens bil: “Jeg er Nora, din nye passasjer. Er du klar?”
Talestyringer som Apples Siri, Google Cloud Speech, Microsoft Cortana, Amazon Alexa og Samsung Bixby tar mer og mer over styringen av smarttelefoner og hjemmene våre, innebygd i produkter som Apple Pod, Google Home og Amazon Echo.
Nå gjør Bosch bilen talestyrt – og setter en taleassistent bak rattet.
Den nye teknologien hjelper bilistene med å konsentrere seg om det vesentlige.
For, når man setter seg inn i en moderne bil, kan man komme til å tro at man er en pilot. Det er så mange knapper og skjermer, samt en uoverskuelig menynavigasjon med hundrevis av undermenyer.
Med en taleassistent vil Bosch sette en stopper for førerkaoset.
– I stedet gjør vi taleassistenten til en passasjer, sier direktør Dirk Hoheisel i den tyske industrigiganten Bosch, ifølge en pressemelding.
Ifølge en undersøkelse fra Allianz Center for Technology, blir tyske bilister ofte distrahert når de bruker navigasjonssystemet, justerer på klimaanlegget eller svarer på en telefonoppringning. Og slike forstyrrelser er en av de vanligste grunnene til bilulykker.
Taleassistenter i bil er ikke noe nytt, men de eldre versjonene er ikke like hjelpsomme som "Nora". De er ofte strukturert rundt en meny av mulige valg. Bilisten må lære strukturen utenat og lese opp riktige kommandoer fra skjermen. Det er omtrent like distraherende som å fingre seg frem.
– Til Boschs assistent, derimot, kan du si hva du vil og på den måten du vil. Den forstår bilisten som et menneske. Assistenten forstår naturlige setningskonstruksjoner og kan til og med skjønne dialekter, forklarer Hoheisel.
Bosch har jobbet med assistenten i over ti år, og "Nora" kan mer enn velkjente konkurrenter. "hun" både tenker og lærer.
Hvis bilisten for eksempel vil ringe til ”Paul”, går systemet automatisk gjennom kontaktene med utgangspunkt i bilistens aktuelle plassering, tidspunkt og situasjon før "Nora" svarer. Er man på vei til kontoret, vil man sannsynligvis ringe kollega Paul, mens vil man ringe "Paul" om kvelden, er det trolig vennen "Paul" man vil ha på tråden.
Og for å være helt sikker, spør "Nora"; "er det "Paul Hansen" du vil ringe?"
Denne avhengigheten av kontekst er kunstig intelligens (AI- Artificial Intelligence) på første nivå.
Et annet teknologisk spissfindighet er at bilisten også kan tale inn franske adresser på fransk, uten å endre språkinnstillingen.
Eksempel: ”Kjør til Champ de Mars, Cinq Avenue Anatole, Paris.” "Nora" forstår automatisk destinasjonen og beregner ruten til Eiffeltårnet.
Bosch-assistenten greier seg dessuten uten tilkobling til nettverk. Infotainmentsystemet tar seg av beregningene uten å sende og motta data fra skyen. "Nora" er også hos bilisten i tunneler, når man har kjørt utenfor områder med god mobildekning eller i andre land.
Samtalen i bilen blir mer personlig når man selv kan gi assistenten et navn. Her trenger man ikke vekke assistenten med "Hei Google" eller "Hei Siri".
Bosch-systemet taler 30 forskjellige språk med tilhørende dialekter med i alt 44 ulike kvinnestemmer eller 9 mannsstemmer.
Her kan du se en liten test av Bosch-systemet.
Meld deg opp til våre nyheter fra DXC Technology, og få strategisk inspirasjon samt konkrete forslag til hvordan din virksomhet best utnytter de digitale mulighetene - direkte i din innboks.
Hos DXC har vi spennende tilbud og nyheter om våre produkter, løsninger og tjenester, som vi vil orientere deg om via e-mail. Vi bruker dine opplysninger til å forutsi hva du kan være interessert i. Vi behandler dine data med respekt, og du kan lese om vår databehandling på vår side om privatlivspolitikk.
Når du forplikter deg til DXCs databehandling gir du samtidig DXC muligheten til å markedsføre skreddersydd innhold til deg. Databehandling gir DXC mulighet til å bruke dine opplysninger til å levere det mest relevante innholdet og opplevelser fra våre websider. Denne tillatelsen kan trekkes tilbake når som helst. For flere opplysninger om hvordan informasjonen brukes, se DXC's privatlivspolitikk.