
ERP 4.0: Bo Hjort Christensen sier bedrifter må velge en adaptiv ERP-plattform som enkelt kan integreres med nye teknologier. Foto: Leif Håvar Kvande.
Trenger en smidig ERP-plattform som grunnmur for forretningen
ERP 4.0: Bo Hjort Christensen sier bedrifter må velge en adaptiv ERP-plattform som enkelt kan integreres med nye teknologier. Foto: Leif Håvar Kvande.
Leif Håvar Kvande er redaktør for TransformationTools.no. Tidligere har han blant annet jobbet i nesten ti år som journalist i og redaktør for Finansavisens IT-seksjon, som IT-konsulent i Atea og som journalist og redaktør i flere blader og magasiner.
Til daglig er Leif Håvar Communications Manager i EG Norge.
Kontakt og følg Leif Håvar Kvande
– Vi er ved et vendepunkt. Vi går mot ERP 4.0, sier ERP-ekspert Bo Hjort Christensen.
Fremtidens ERP-system: For ett år siden møtte TransformationTools.no ERP-ekspert og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Bo Hjort Christensen. Da snakket han om fremtidens ERP-system, som han mener man begynner å se konturene av i markedet.
– Det som skjer fremover er at man kjøper seg inn i en tjenestekatalog med prosesser. Ikke moduler eller systemer. I forhold til hvordan det var for 20 år siden, vil ERP-systemet bli mer som en black-box med stor grad av automatiserte prosesser, sa Christensen for ett år siden.
Når vi nå møter han på nytt, utdyper han at fremtidens ERP-system må bestå av en bunnsville, en plattform for utveksling av data og informasjon – og hvorfor det kreves.
Enkelt sagt er ERP 4.0 en (skybasert) plattform for prosesser og datautveksling, selve fundamentet eller bunnsvillen for forretningen og forretningssystemene.
Det er for eksempel slik Microsoft har bygget opp Dynamics 365 med datautvekslingsplattformen Common Data Service (CDS) som sammen blir en bunnsville.
Fremtidens ERP-system har bunnsvillen i orden. Hos Microsoft sørger Common Data Service for enkel datautveksling med andre systemer. Ill.: Bo Hjort Christensen.
– Bunnsvillen må på plass, og bedriftene må tenke: hvilken bunnsville skal jeg velge for best å dra nytte av alle de nye teknologiene som nå kommer, enten de ligger i Microsoft Azure, Amazon Web Services, hos Alibaba, som nå kommer for fullt, eller hos andre teknologileverandører, understreker Christensen og fortsetter:
– Bunnsvillen må være adaptiv for det som ligger rundt for det vil dukke opp mange teknologier, tjenester og løsninger som ikke vil bli bygget eller programmert inn i forretningssystemet – i bunnsvillen, men i stedet berike ERP-plattformen på utsiden.
Christensen trekker frem tingenes internett (IoT), betalingsløsninger, blockchain, sosiale medier, augmented og virtual reality, samt Machine Learning og kunstig intelligens, som eksempler på slik teknologier. Hos Microsoft ligger mange av disse i Azure.
ERP 4.0 vil ha en rekke teknologier, som beriker systemet, på utsiden av selve ERP-plattformen. Ill.: Bo Hjort Christensen.
Christensen tilføyer at leverandørene som isolerer seg og ikke ønsker å bli en plattformleverandør, de får et problem.
Høyskolelektoren har jobbet med digitalisering i 40 år, og har skrevet om digitalisering de siste 30. Han har både vært rådgiver for en rekke store ERP-prosjekter og også ledet flere selv, blant annet på Handelshøyskolen BI.
Les EGs guide til valg av ERP-system.
Forutsetningen for ERP 4.0 er skyen, at ERP-løsningen er en skyløsning. Med skyen holdes alltid løsningene opp på siste versjon. Samtidig kontrolleres tilkoblingsmulighetene (API-ene) mot andre systemer kontinuerlig.
– Man kan ikke sitte med en gammel versjon på eget datarom i kjelleren, og integrere den mot alle de nye teknologiene som kommer i for eksempel Azure, sier Christensen.
Les om de ledende ERP-leverandørene i rapporten "ERP Technology Value Matrix 2017".
Han trekker også frem at ved ERP 4.0 endres metodikken for hvordan man både implementerer og tar i bruk løsningen. I stedet for ett stort ERP-prosjekt, med definert start og slutt (fossefallsmetodikk der alt leveres på én gang), understreker Christensen at man må velge en agil tilnærming.
– ERP 4.0 muliggjør og bør føre til at ERP-plattformen oppdateres og utvikles som en strøm av små, konkrete leveranser, forklarer Christensen.
Han tilføyer at fryktløshet er viktig som del av denne agile metoden. I tillegg må man også ha evne til å stoppe opp i tide.
– Fryktløshet handler om å tørre og prøve, men også å stoppe digitale satsninger i tide, når det bærer galt av sted. Jeg har selv erfart det, at jeg burde ha stoppet enkelte digitale initiativer raskere enn det jeg gjorde. Det er noen ganger viktig å stoppe opp og ta en time out, det vil si å ta noen revisjoner underveis. Det verste vi kan gjøre er å la tid være den styrende faktoren, fortsetter Christensen.
Han mener at det må være større aksept for å feile.
– Forleden hørte jeg en bedrift som brukte uttrykket "det er feiltastisk", når prosjekter feilet. Det er et strålende uttrykk, synes Christensen og fortsetter:
– Vi er i en brytningstid med mange endringer som skjer samtidig; både teknologisk, og atferdsmessig. Det er såpass mye nytt som skjer, og så mye upløyd mark. Da må man teste ut og akseptere at det noen ganger feiler. Det betyr at man også må være god til å trekke i bremsen.
Les også: I 2020 kan ERP-begrepet forsvinne.
Les også: Teknisk gjeld - det ukjente gjeldsberget.
Få verdifulle artikler, verktøy og inspirasjon til hvordan du forankrer den digitale transformasjonen i ditt selskap rett i din innboks. Vi sender ut cirka ett nyhetsbrev i uken.
Du kan til enhver tid melde deg av hvis nyhetsbrevet ikke lever opp til dine forventninger. Les om vår personopplysningspolitikk her.